Trappen 1973

Thor Lindeneg (født 1941)
Olie på masonit - 92 x 122 cm

Billedet forestiller, som titlen beskriver, en trappe, men vi ved på den måde med det samme, at der også er andet på spil, for damen, eller busten til højre i billedet, er ikke nævnt i titlen. Hvorfor mon? Og hvorfor har hun hår, der ser elektrisk ud? Kunstneren Thor Lindeneg siger selv, at han stiller spørgsmål frem for at komme med svar i sine værker.

Thor Lindeneg hører blandt surrealisterne til i den retning, der er blevet kaldt Fantastisk Figuration eller Neo Surrealisme. Fantastisk Figuration kan karakteriseres som den særlige surrealistiske retning, hvor værkerne ofte er forlenet med en ekstrem naturalistisk karakter, men hvor det overvirkelige så at sige “sniger” sig ind.

I modsætning til de gamle surrealister (fra 30’erne), der ville fortolke den indre menneskelige splittelse gennem billeder, som var bevidst drømmeforvrængede og kaotiske, er der harmoni og en høj æstetisk bevidsthed i Thor Lindenegs billeder. Han forener sine idéer med håndværksmæssig kunnen. Han arbejder med skyggen, så man tror, at han arbejder tredimensionelt. Men der er ingen fremspringende punkter i hans motiver, intet rum bag motivet.

Kan der være en sammenhæng mellem maleteknikkens illusion og temaet i billedet? Det er først ved andet eller tredje blik på billedet, at man fanger, hvorledes der manipuleres med motivet. Måske vil kunstneren have os til at se på resten af vores virkelighed med samme kritiske øjne.

Thor Lindeneg er autodidakt og debuterede på Galleri M i København i 1969

Søg efter en side